Het Verenigd Koninkrijk – Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland – is geen EU-lidstaat meer en vanaf 1 januari 2021 zal het zakendoen met het VK anders verlopen.
Wat verandert er allemaal met betrekking tot de administratie?
Doordat het VK niet meer tot de EU behoort, krijg je te maken met douaneformaliteiten en langere wachttijden bij de grens. Ook de btw aangifte verandert. Voor het handelen met niet-EU landen gelden namelijk andere btw-regels. In de volgende vaak voorkomende situaties leggen we uit wat er verandert per 1 januari 2021:
- Je doet zaken met Noord-Ierland: binnen de VK heeft Noord-Ierland een aparte status als het om levering en verwerving van goederen gaat. In dit geval blijft Noord-Ierland voor de btw een EU-lidstaat en moet je leveringen aan Noord-Ierland in de opgaaf ICP vermelden. Verwerving van goederen uit Noord-Ierland geef je aan in rubriek 4b van de btw-aangifte.
Let op: deze aparte status geldt alleen voor de levering en verwerving van goederen en dit geldt niet als het om diensten gaat. Voor diensten geldt dat Noord-Ierland géén EU-lidstaat meer is. - Je koopt goederen in het VK: je moet btw aangeven en betalen bij de Douane voor goederen die je vanaf 1 januari 2021 invoert uit het VK. Handel je veel met het VK? Vraag dan een vergunning artikel 23 aan. Zo hoef je geen btw bij de Douane te betalen, maar geef je de btw aan in de btw-aangifte onder rubriek 4a.
- Je levert goederen aan het VK: vanaf 2021 moet je de btw voor uitgevoerde goederen naar het VK aangeven in de btw-aangifte bij rubriek 3a.
- Je levert diensten in het VK – of neemt diensten af uit het VK: per dienst hangt het af wat dit betekent voor de btw. Gebruik Hulpmiddel diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst.
- Je wilt een teruggaaf van de btw die je betaald hebt in het VK: dit deed je normaal gesproken via VAT-refund. Teruggaafverzoeken over tijdvakken voor 2021 kun je nog doorsturen tot 1 april 2021. Voor tijdvakken vanaf 2021 kun je geen teruggaafverzoeken voor het VK meer doorsturen via VAT-refund.
(Lees alles over wat Brexit voor de btw betekent via deze link van de Belastingdienst)
Wil je goederen van en naar het VK transporteren? Regel dan de volgende zaken:
- Vraag een EORI-nummer aan via de website van de Belastingdienst. Dit is een identificatienummer voor het aangeven van goederen en aanvragen van vergunningen bij de douane.
- Vraag, zoals hierboven vermeldt, als je veel handelt met het VK een vergunning artikel 23 aan. Met deze vergunning kun je de btw verleggen bij invoer en zo hoef je dus geen btw te betalen bij de aangifte ten invoer.
- Bekijk wat de goederencodenummers zijn van de producten die jij importeert of exporteert.
- Bekijk hoe hoog de invoerrechten zijn voor deze producten en ga na welke documenten je straks nodig hebt.
- Ga na of je een douanevergunning nodig hebt en vraag deze aan.
- Regel het voormelden via Portbase als je handelt via ferry- en/of shortseaterminals.
Lees alles over wat je als ondernemer moet doen en kan verwachten van de Brexit via brexitloket.nl