Steeds meer ondernemers verkopen diensten of goederen aan ondernemers binnen de EU. De spelregels zijn anders dan bij zakendoen in Nederland, vooral wat betreft de btw. Daarbij zijn er ook nog wat extra administratieve verplichtingen waar je aan moet denken. Hieronder vertellen we je waar je allemaal op moet letten.
Btw verleggen – de verleggingsregeling
Normaal gesproken zijn je diensten of goederen belast in Nederland en breng je Nederlandse btw in rekening. Dit is anders als je je diensten of goederen verkoopt aan een ondernemer (een bedrijf met btw-nummer) binnen de EU. Dan geldt vaak dat het belast is in het land van de afnemer. De afnemer berekent en betaalt de btw dan in zijn eigen land.
Dit worden ook wel intracommunautaire diensten genoemd.
Btw verleggen – op de factuur
Als het om een intracommunautaire dienst gaat, moet je dit altijd aangeven op de factuur. Op de factuur vermeld je bij de btw-regel: btw verlegd en waar je normaal gesproken een btw-tarief van bijvoorbeeld 21% rekent, houd je nu ?% aan. Daarbij moet je ook altijd het btw-nummer van de afnemer duidelijk op je factuur vermelden.
Btw verleggen – aangifte omzetbelasting & ICP
In je aangifte omzetbelasting vermeld je voor welke omzet je btw hebt verlegd. Dit bedrag geef je op in rubriek 3 (Prestaties naar of in het buitenland).
Daarnaast moet je ook ieder kwartaal een opgaaf ICP indienen. In deze opgaaf specificeer je als het ware de eerder genoemde omzet waarover je btw hebt verlegd. Je vermeldt dan het btw-nummer en het totaalbedrag van de intracommunautaire leveringen van elke afnemer.
Hulp nodig bij je ICP aangifte? Ook daar kunnen wij je bij helpen!
Recent Posts