fbpx
 In Nieuws

Je onderneemt samen met een vennoot en een van jullie besluit dat hij/zij de samenwerking wil beëindigen. Dit besluit heeft natuurlijk een grote impact op de onderneming. Jij wilt in je eentje graag verder ondernemen, maar hoe regel je dit?⁠

1. Uittreden uit de vof.

Als een van de twee vennoten de samenwerking wil opzeggen, moet er eerst gekeken worden of dit wel zomaar kan. Bij de oprichting van de vof wordt een vof-overeenkomst opgesteld door de vennoten waarin afspraken gemaakt worden, onder andere over uittreding uit de vof. In de overeenkomst staan afspraken over wanneer en hoe er opgezegd kan worden en of er een opzegtermijn aanwezig is. Als jullie samen overeenkomen dat jullie van die afspraken af willen wijken, kan dit in een separaat document vastgelegd worden.

Indien jullie overeenstemming hebben over de uittreding, is het tijd om een uittredingsovereenkomst op te stellen.

2. Uittredingsovereenkomst

Omdat je als vennoot hoofdelijk en privé aansprakelijk bent voor de vorderingen en schulden van de vof die ontstaan zijn vóór het moment van uittreding, is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Doe je dit niet, dan kun je na uittreding nog jarenlang aangesproken worden voor de vof schulden. Afspraken over o.a. de aansprakelijkheid leg je vast in een uittredingsovereenkomst. Wat je hier nog meer in zet, zijn afspraken als:

  • De datum van uittreding van de vennoot
  • De verdeling van de bezittingen en schulden
  • De eventuele vergoeding die aan de uittredende vennoot betaald moet worden
  • Een eventuele concurrentie- en/of geheimhoudingsbeding

3. Wijzig de inschrijving van de onderneming bij de Kamer van Koophandel

Recent Posts