Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker begrip in onze samenleving en daarmee stijgt de laatste jaren ook de populariteit van zonnepanelen. Hieronder zullen we uitleggen hoe je btw terug kunt vragen als je zonnepanelen hebt aangeschaft en laten installeren voor je bedrijf.
Ben jij zzp’er of heb je een eenmanszaak?
Dan kan je de btw terugvragen in de btw-aangifte die je altijd doet (tenzij je gebruik maakt van de KOR of jouw bedrijfsactiviteiten vrijgesteld zijn, lees dan hier verder). Om btw terug te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je bedrijfsnaam op de factuur van de zonnepanelen én op de factuur van de energieleverancier staat.
Als je eenmaal zonnepanelen hebt, moet je de btw over de geleverde stroom aan je energieleverancier en eventueel aan jezelf in privé afdragen aan de Belastingdienst. Je moet zelf de btw berekenen.
Heb je een vennootschap zoals een bv?
Als je de zonnepanelen koopt voor bijv. je bv, dan moet je zorgen dat die bedrijfsnaam op de factuur van de zonnepanelen én op de factuur van de energieleverancier staat. De btw over de zonnepanelen kan je terugvragen in de btw-aangifte die je altijd doet en je moet ook weer btw over de geleverde stroom afdragen.
Nog een voordeel: als de investering in de zonnepanelen, of je totale investeringsbedrag in het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen, tussen de €2.400 en €59.170 is, kan je gebruik maken van de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je mag dan 28% van het investeringsbedrag aftrekken van je winst.
Let op: het is ook mogelijk om de EIA (energie-investeringsaftrek) aan te vragen voor ondernemers indien er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Mocht je overwegen om zonnepanelen in grote getalen aan te schaffen, neem dan eerst contact op met je financieel adviseur.